ZIEKTES


De huidige bijensterfte welke zich elk jaar in het voorjaar uit is vooral de laatste jaren meer uitgesproken dan vroeger.

Sommige landen zien tot 80% van de volkeren ten onder gaan na de winter, het gros van Europa ligt op 30 à 40% aan sterfte van de volkeren. Maar één ding is zeker, een groot percentage is te wijten aan ziektes.

De varroa is reeds aangetoond als ziekte verspreider van het DWV – virus, APV en nu ook API welke als hoofdverdachte voor de CCD is aangenomen. Maar ook de bekende nosema met de beide stammen Apis en Ceranea zijn verantwoordelijk voor het sterven van veel volkeren. Een andere meer voorkomende is het Amerikaans Vuilbroed – AV.

Nu blijkt uit onderzoek dat vooral de darmflora bij de bijen faalt. Deze start al in het stadium als larve met onverteerd stuifmeel in de darmen van de bijen en broed. Deze delen van voedselresten zijn een ware broeikamer voor de nosema en AV.

Ook komt het voor dat tijdens de wintermaanden en koude en natte lentemaanden de Bettsia alvei of pollenschimmel, al het stuifmeel aantast. Eveneens resulteert dit in voedsel gebrek. De reserves van stuifmeel worden compleet onbruikbaar en koude maanden zijn dan plots moeilijk te overbruggen.

Hier is Habeetat® de ideale tool om voedselreserve te vrijwaren van bederf.  Gewoon de ramen bespuiten, meer hoeft men niet te doen om een snelle ontwikkeling van diverse schimmels en bacteriën teniet te doen.

Beetricious® bij de suikersiroop geeft als voordeel dat nosema en AV geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.

 
 
     
  2BEe bvba - Haeghensgoed 36 - 9270 Laarne - Belgium - info@habeetat.eu