KLIMAATWIJZIGINGEN


Door de versnelde klimaatswijziging komen meer planten in dezelfde periode in bloei. Dit zorgt voor een immens probleem.

Bijen verzamelen bij voorkeur nectar in en door deze concentratie aan bloeiende planten kan er dan soms onvoldoende stuifmeel opgeslagen worden. Stuifmeel heeft zeker 14 dagen nodig voor fermentatie door enzymen welke de bijen toevoegen aan het stuifmeel.

Volwassen bijen kunnen vers stuifmeel verteren maar het broed niet! Zij hebben nog geen enzymen in hun spijsvertering stelsel en moeten daarom voorverteerd of gefermenteerd stuifmeel eten.

Door de klimaatswijziging werkt het systeem van de twee weken stockeren niet meer. Bijen hanteren deze periode maar doordat de aanvoer soms volledig stopt bij slechter weer, kan al het stuifmeel niet volledig fermenteren.  

Dit onvoldoende verteerd stuifmeel geeft als negatief effect dat het broed een onvoldoende vetlichaam opbouwt welke niet meer na de geboorte kan aangevuld worden. Het broed tijdens het larvale stadium is van zo’n groot belang dat het normaal in een overvloed van nectar en stuifmeel moet opgroeien. Doch door de kortere periode van bloei is er te weinig stuifmeel aanwezig in de kasten dat reeds gefermenteerd is en daarom voederen de bijen ook vers stuifmeel als oplossing. Doch dit geeft een grotere hoeveelheid aan afvalstoffen in het spijsverteringssysteem van de bijen welke dan een makkelijk prooi zijn voor diverse ziektes.

 
 
     
  2BEe bvba - Haeghensgoed 36 - 9270 Laarne - Belgium - info@habeetat.eu